Dlaczego najwięksi skracają swoje menu?

Opublikowano: 10.09.2014

Przez wiele lat restauracje zwiększały ilość pozycji w  menu w odpowiedzi na coraz zacieklejszą konkurencję i popyt na większą różnorodność oferowanych potraw i napojów. Trend ten zaczął się jednak odwracać. Jako pierwsi zmiany wprowadzili restauratorzy z USA.
Impulsem do zmian stała się niepewna sytuacja ekonomiczna która zachwiała amerykańską branżą gastronomiczną wartą 683 miliardów(!) dolarów  i zmieniające się zwyczaje konsumpcyjne klientów.

Teoria jest prosta „mniej znaczy więcej”. Więcej jakości. Szybsza obsługa.
Cieplejsze jedzenie. Nie mówiąc już o niższych cenach, kosztach i wyższych zyskach.

Mniej opcji w menu nie tylko obniża koszty ale również sprawia ,że klienci mogą łatwiej wybrać swoje ulubione dania. Mniejsza ilość opcji ułatwia także marketing i sprzedaż posiłków w internecie lub na Facebook-u.


To tylko jedne z powodów które sprawiły ,że w ciągu ostatnich kilku lat duże amerykańskie sieci restauracji takie jak np. IHOP, BJ`s Restaurant, In-N-Out Burger, Burger King, Tony Roma's  zaczęły systematycznie zmniejszać ilość pozycji w swoich jadłospisach.

Według danych statystycznych top 500 restauracji USA najczęściej zmniejszana jest liczba przekąsek (-9%), a na drugim miejscu przystawek (-8%) i deserów (-7,5%). 

Większość sieci wprowadza również możliwość wyboru poszczególnych składników co pozwala na znaczne zwiększenie jakości serwowanych potraw umożliwia to dostosowanie się do indywidualnych potrzeb klienta pomimo zawężonej oferty.

Warto się krytycznie przyjrzeć własnemu menu - może jest to dobry moment na zmianę?


Jeżeli zainteresował Cię ten temat polecamy też ten o możliwości funkcjonowania Twojego menu w wersji online.  Kliknij tutaj.

Aby zobaczyć oryginalną wersję tego artykułu w dzienniku USAToday kliknij tutaj.







Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book