Franczyza czy własna marka?

Opublikowano: 15.01.2015

Jak otworzyć restaurację?

To pytanie zadaje sobie wiele osób chcących spróbować swoich sił jako restaurator. Jednak zanim otworzymy własny lokal trzeba zrobić naprawdę wiele rzeczy: zastanowić się nad nazwą, znaleźć odpowiednią lokalizacje, uzyskać stosowne pozwolenia, pomyśleć nad ilością pracowników, napisać biznesplan (więcej w tym artykule http://www.upmenu.com/blog/6-pytan-ktore-moga-uratowac-restauracje-przed-bankructwem ), jak również zastanowić się nad czy chcemy wypromować własna markę czy wolimy wybrać franczyzę.

Poniżej przedstawiamy kilka najistotniejszych kwestii pod uwagę:


Franczyza

Własny lokal

Większa liczba klientów „na start”.

Konieczność budowania własnej renomy.

Mniejsze ryzyko bankructwa.

Większa podatność na zmienną sytuację ekonomiczną.

Konieczność płacenia stałej opłaty franczyzowej.

Pracujemy tylko na własny zysk.

Kompleksowa wiedza "Know-How."

Własna wiedza.

Konieczność przestrzegania narzuconych dla całej sieci zasad.

Większe możliwości rozwoju i szybsze wprowadzanie nowych trendów.

Odpowiedzialność za własny lokal.

Odpowiedzialność za własny lokal.


Nie bez znaczenia pozostają też koszty. Koszt otwarcia własnej restauracji zależy od bardzo wielu czynników ale nigdy nie zawiera tej jednej pozycji - opłaty licencyjnej która w przypadku wielu sieci może być znaczna.

Nie bez znaczenia jest również podejście restauratora-inwestora do kwestii niezależności - wiele międzynarodowych korporacji oferujących franczyzę wiąże restauratorów na wiele sposobów na sposób quasi-korporacyjny. 

Tak więc jak w wielu przypadkach nie ma prostej odpowiedzi jaki model jest "lepszy". Należy sobie odpowiedzieć na pytanie jaki model jest "lepszy dla mnie".

   
   


Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book