5 najważniejszych praw przy zatrudnianiu pracownika.

Opublikowano: 08.07.2015

Obowiązkiem każdego właściciela restauracji jest zapoznanie się z obowiązującymi przepisami prawa pracy i pilnowanie ich przestrzegania. Dlatego też wspólnie z doświadczonymi restauratorami stworzyliśmy listę 5 najważniejszych praw z jakimi trzeba się zapoznać niezależnie od kraju, w którym prowadzony jest biznes.
 

1. Płaca minimalna.

Płaca minimalna zależy od kraju, w którym prowadzimy restaurację, dlatego najlepszym sposobem jest udanie się do odpowiedniego urzędu i upewnienie się co do obowiązującej stawki lub sprawdzenie jej na oficjalnej rządowej stronie. W Polsce płaca minimalna wynosi 1750 zł brutto.
Warto też wziąć pod uwagę, że w niektórych krajach płaca minimalna jest inna dla kelnerów z uwagi na otrzymywane napiwki.
 

2.Napiwki.

Napiwki czyli popularnie „tipy” zawsze należały do pracowników i to od nich zależy jak chcą nimi zarządzać, a ewentualny ich podział na równe sumy dla wszystkich kelnerów jest dobrowolny.
 

3. Godziny nadliczbowe.

Zgodnie z prawem, w Polsce pracuje się przez 5 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie.
W gastronomii, możliwe jest jednak stosowanie systemu równoważnego. Polega on na tym, że w jedne dni pracuje się dłużej, w inne krócej tak by w sumie dało to 40 godzin tygodniowo.
W ciągu jednej doby nie można pracować więcej niż 12 godzin. Każda dodatkowa godzina jest nadliczbowa a ich dopuszczalna liczba to 150 godzin na rok.
 

4. Niepełnoletni.

Zgodnie z przepisami kodeksu pracy można zatrudnić osobę, która skończyła 16ty rok życia a nie przekroczyła 18 na podstawie umowy o pracę do wykonywania prac lekkich, które określa pracodawca po uzyskaniu zgody lekarza medycyny pracy. Osoba niepełnoletnia nie może pracować w tygodniu więcej niż 12 godzin i dłużej niż 2 godziny w dni kiedy się uczy.
 

5. Obcokrajowcy.

Zatrudniając obcokrajowca trzeba szczególnie uważać. Sprawdzając dokumenty nie można pominąć zezwolenia na pobyt w kraju i pozwolenia na pracę, o które występuje sam pracodawca mający zamiar zatrudnić cudzoziemca.

Więcej o szukaniu idealnych pracowników w tym artykule.

http://www.upmenu.com/blog/jak-znalezc-idealnego-kelnera

 


Podsumowanie

Zapoznaj się z prawami pracownika i swoimi obowiązkami jako pracodawca bo pomyłka w interpretacji przepisów może skutkować poważnymi konsekwencjami. Jeśli nie jesteś pewny czy możesz daną osobę legalnie zatrudnić lub jaka umowa będzie najkorzystniejsza - skonsultuj swój przypadek z ekspertem prawa pracy lub Twoim księgowym.

Z jakim problemem Ty miałeś problem - skomentuj poniżej

Jeśli potrzebujesz porad lub szkoleń z zarządzania zespołem - zapisz się na nasz newsletter.


 



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book