4 rzeczy które musisz wiedzieć o skargach klientów.

Opublikowano: 17.02.2015
Jak powszechnie wiadomo,  nawet w restauracjach odnoszących sukcesy może znaleźć się klient niezadowolony z posiłku, obsługi lub czasu oczekiwania. Niezależnie od przyczyny, większość niezadowolonych klientów nie milczy o błędach jakie dostrzegli w lokalu i dzieli się swoją opinią publicznie na Facebooku lub Twitterze. I tu właśnie pojawia się problem, bo nawet jeśli odpowiesz na skargę złożoną na FB co też jest bardzo ważne, to sporo potencjalnych nowych klientów już zdążyło ją przeczytać i zniechęcić się do Twojej restauracji.

Oto 4 propozycję które pozwolą ci zażegnać problem jeszcze w lokalu.

1.Zapytaj o opinię.

Niektórzy klienci mogą nie czuć się komfortowo samodzielnie inicjując skargę bezpośrednio do kelnera. 
To dlatego to właśnie kelner jako pierwszy powinien zapytać o ich zdanie na temat posiłku i obsługi - dzięki temu jest o wiele bardziej prawdopodobne, że opiszą wszystkie błędy i niedociągnięcia  jeszcze w lokalu, a nie w Internecie.

2. Słuchaj.

Kluczem do utrzymania zadowolenia klientów jest to by rzeczywiście słuchać ich skarg i nie ignorować ich. Więcej o tym jak dbać o pozytywną opinię restauracji można przeczytać tutaj.

http://www.upmenu.com/blog/6-wskazowek-jak-zadbac-o-opinie-o-lokalu-w-internecie

3. Nie bój się przepraszać.

Klienci chcą wiedzieć, że przyjąłeś ich skargę i szczerze mówiąc to przeprosiny są najlepszym sposobem aby ich o tym zapewnić.
Nawet jeśli sądzisz, że skarga nie jest zasadna  warto przeprosić, ponieważ według badań 95% klientów których problem został rozwiązany od razu odwiedzi Twoją restaurację ponownie.

4.Zrób to dobrze.

Przepraszając klienta okaż zaangażowanie w rozwiązanie zaistniałej sytuacji i zaoferuj w ramach przeprosin np. bon promocyjnych. Nawet jeżeli kosztuje to trochę pieniędzy to sprawi, że gość nie napisze negatywnej opinii w Internecie i co bardzo prawdopodobne wróci do Twojego lokalu.
Warto też zaznaczyć, że te same rozwiązania można z powodzeniem zastosować odpowiadającą na  skargi składane już na stronie internetowej Twojej restauracji.

A Ty jak reagujesz na skargi w Twojej restauracji?



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book