Wysokość napiwków w lokalu – od czego zależy?

Wysokość napiwków niewątpliwie powiązana jest z jakością potraw i poziomem obsługi. Jest jednak kilka innych, nieoczekiwanych czynników, które mają wpływ wartość napiwków: : 

1. Dotknięcie ramienia lub dłoni klienta zwiększa wartość napiwku odpowiednio o 12 i 17procent (badanie z 1984, April Crusco and Christopher Wetzel)

2. Włosy blond – okazuje się że blondynki (badanie dotyczyło wyłącznie kobiet) otrzymywały zawsze znacznie większe napiwki od kelnerek o innym kolorze włosów(Lynd, badanie na grupie 432 osób)

3. Uśmiech przy wręczaniu rachunku – uwaga, działa na plus tylko gdy wręcza go kobieta (badanie z 1995, autor Bruce Rind) – wtedy napiwki rosną o 33%. Gdy wręczającym rachunek jest uśmiechający się mężczyzna – napiwki spadają od 21 do 18% wobec tych kelnerów którzy wręczają rachunki z poważną miną.

4. Ozdoba we włosach – okazuje się że gdy kelnerka ma jakąkolwiek ozdobę we włosach, mężczyźni są skłonni dać napiwek w 41% przypadkach (wobec 31% gdy kelnerka ozdoby we włosach nie ma). Gdy badano reakcje klientów płci żeńskiej na ozdoby kelnerek, wyniki wynosiły odpowiednio 40.5% wobec zaledwie 26.4% (Guguen i Jacob, 1980)

5. Przykucnięcie przy stole – okazuje się że badanie przeprowadzone   w Houston w USA wykazało zależność wynoszącą aż 25% - o tyle bowiem zwiększała się wartość napiwków gdy kelnerka przyjęła przy stole tak uniżoną pozę (Michael Lynn)

6. Strój w kolorze czerwonym – w jednym z większych badań wykazano niezbicie że czerwony kolor strojów kelnerek wydatnie zwiększał wartość napiwków ( Nicolas Guguen , Celine Jacob, 2012)

Czy Twoim zdaniem zwiększanie napiwków takimi metodami jest właściwe?



Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book