Zimne lato i autostrady to kłopoty dla restauratorów w górach?

Opublikowano: 26.08.2014

Sezon wakacyjny to czas wzmożonego ruchu, a turyści to ważni klienci dla branży gastronomicznej i hotelarskiej.

Jak dowiadujemy się od restauratora z dolnego śląska ”Gorące lato, otwarcie autostrady A1 i drogi ekspresowej S3  sprawiło, że restauracje u nas świecą pustkami. Turyści wybrali odpoczynek nad morzem ze względu na dobrą pogodę i łatwiejszy dojazd”. Ale co miało na to wpływ?

Według Ministerstwa Sportu i Turystyki nasz kraj odwiedziło w ubiegłym roku 15,8 mln turystów zagranicznych na co duży wpływ miało wejście Polski do strefy Schengen i promocja naszego kraju. Liczba ta z roku na rok rośnie. Statystycznie każdy zagraniczny turysta zostawia u nas 355 dolarów dziennie, co sprawia ,że jest On łakomym kąskiem dla branży gastronomicznej.

 Najczęściej odwiedzane województwa to: mazowieckie(1,95 mln), małopolskie(1,9 mln), dolnośląskie(1,6 mln) i zachodniopomorskie(1,5 mln). Jednak na liczbę odwiedzin duży wpływ ma również pogoda, ruch drogowy, marketing i wiedza o rynku HoReCa. Ciepła i słoneczna pogoda sprawi ,że turyści częściej wybiorą wypoczynek w pobliżu zbiorników wodnych,pochmurna natomiast sprawia, że turyści chętniej wybierają góry lub miejsca z licznymi atrakcjami historycznymi bądź kulturalnymi. Odpowiednia reklama i znajomość aktualnych trendów też nie pozostaje bez znaczenia dodatkowo przyciągając turystów. Dobre oznakowanie dróg i duża ich przepustowość jeszcze mocniej zachęcą urlopowiczy do odwiedzenia danego regionu.

Ciekawi Cię ten temat?

Zobacz więcej na temat obsługi turystów w gastronomii tutaj:

                                                                                                  7-sposobow-na-przyciagniecie-euroturystow-do-lokalu 



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book