Majówka 2018 - wykorzystaj pogodę na 8 sposobów, by zwiększyć sprzedaż w Twojej restauracji!

Opublikowano: 23.04.2018

Weekend majowy to czas, w którym większość naszych decyzji zależna jest od pogody. Gdzie pójść - na piknik czy do restauracji? W co się ubrać? Jakie założyć buty - sandałki, kalosze, a może na boso? Zobacz, co trzeba zrobić, by majówka była wyjątkowo udana niezależnie od aury!

Koniecznie przygotuj się na dwa scenariusze:

  1. Słoneczna pogoda sprzyjająca spacerom, piknikom, grillowaniu i jedzeniu na zewnątrz.

  2. Deszcze, ulewy i zawieje, które powodują, że masz ochotę zamówić jedzenie z dostawą prosto do domu.

Bądź gotowy na obie możliwości i nie daj się zaskoczyć! UpMenu pomoże ci zaplanować działania krok po kroku, by Twoja restauracja zwiększyła ilość i wartość zamówień bez względu na pogodę.

WARIANT 1. Słońce, tropiki i bikini

Wykorzystaj fakt, że klienci większość swojego czasu będą spędzać poza domem. Pamiętaj jednak, że zawsze mają przy sobie telefony z przeglądarką lub aplikacją UpMenu do zamawiania online, dzięki którym mogą złożyć zamówienie w Twojej restauracji i zjeść na miejscu, lub wziąć je na wynos.

Przedstawiamy kilka kroków, które pozwolą Ci zwiększyć ilość i wartość zamówień!

Krok 1. Zorganizuj event w plenerze!

Jeśli masz taką możliwość, zorganizuj grilla na zewnątrz, przed Twoją restauracją. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie ogrodowych krzeseł i stolików, ale możesz także rozdawać pieczone kiełbaski na drogę - na wynos! Jest to doskonała okazja, by zastosować aromamarketing i zapewnić klientom Twojej restauracji doznania pachnące wiosną i beztroską. Jeśli zorganizujesz taki event, nie zapomnij wspomnieć o tym na swoim Instagramie bądź Facebooku, pisząc post czy tworząc wydarzenie.

Krok 2. Działaj na własnej stronie www

Ustaw powiadomienia o “majówkowych specjałach” tak, aby klient po wejściu na twoją stronę od razu je zobaczył (tzw. pop-up, czyli wyskakujące okno).

Krok 3. Bądź aktywny na swoim Facebooku!

Koniecznie poinformuj swoich klientów na Facebooku o promocjach, jakie przygotowujesz na weekend majowy. Możesz udostępnić post, reklamę lub stworzyć wydarzenie, na które zaprosisz wszystkich fanów i obserwatorów.

Krok 4. Utwórz kupon rabatowy

Kupony rabatowe są doskonałym uzupełnieniem wszelkich promocji oraz są świetnym sposobem na przyciągnięcie klientów w trochę inny sposób. Wyobraź sobie, że tworzysz kupon “majowka2018” ze zniżką 10% i wstawiasz go na profilu swojej restauracji. Efekt? Twoi fani składają więcej zamówień, a nawet udostępniają znajomym informację o Twojej restauracji i promocji, przyciągając tym samym nowych klientów.

Krok 5. Przygotuj kampanię SMS

Koniecznie daj znać klientom o Twojej aktualnej, majówkowej ofercie, wysyłając im wiadomość SMS z najważniejszymi informacjami o promocji. Więcej w tym temacie możecie dowiedzieć się z naszego artykułu "10 najlepszych kampanii SMS w restauracji z przykładami".

WARIANT 2. Deszcz, wiatr i błoto

Deszczowa aura nie sprzyja piknikom i dobremu nastrojowi. Jedyne co może w tym czasie zapobiec melancholii i depresji to dostarczenie do klienta jedzenia, które zamówił przez mobilną aplikację lub przez stronę www Twojej restauracji. Nie zwlekaj i wyjdź na przeciw swoim gościom, oferując im specjalne majówkowe dania i promocje. Podejmij odpowiednie działania, by mimo złej pogody, Twoja sprzedaż wzrosła!

Krok 1. Wyślij newsletter

Wielu restauratorów nie ma świadomości, że podczas majówki mogą zwiększyć swoją sprzedaż i osiągnąć wysokie wyniki. Wystarczy, że skorzystasz z wymienionych w tym artykule przykładów czy zajrzysz do tekstu UpMenu o Walentynkach, a dzięki temu stworzysz taką promocję, która przyciągnie klientów do Twojej restauracji. Musisz jednak pamiętać, że goście nie odwiedzą Twojego lokalu, jeśli nie będą wiedzieli o eventach i okazjach, które planujesz. Najlepszym sposobem, by ich o tym poinformować, będzie wysyłka newslettera. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule UpMenu “Jak zbudować bazę newslettera?”.

Krok 2. #Instagram

Dodaj zdjęcie na Instagrama Twojej restauracji i wstaw link w BIO, kierujący do konkretnego dania lub do całego menu Twojego lokalu.


Krok 3. Promuj ofertę Twojej restauracji wszystkimi możliwymi kanałami, wymienionymi powyżej.

Możesz także skorzystać z przykładów zawartych na blogu UpMenu w artykule o Dniu Kobiet.

PODSUMOWANIE

Nie daj się zaskoczyć kapryśnej majówkowej pogodzie i przygotuj swoich klientów na każdą ewentualność. Planując odpowiednie działania marketingowe z okazji weekendu majowego:

  • zwiększasz szanse na kolejne zamówienia,

  • budujesz świadomość marki wśród klientów,

  • twoje zyski wzrosną,

  • trafiasz do zupełnie nowego grona odbiorców,

  • wzmacniasz lojalność swoich stałych klientów.
     

Chętnie porozmawiamy z Tobą na temat wprowadzenia zamówień online do Twojej restauracji, a także opowiemy o aplikacji mobilnej - naszym nowym produkcie! Zapraszamy do kontaktu.



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book