Kluczowe wskaźniki stron www

Opublikowano: 25.11.2015

Wielu restauratorów ma już własne strony internetowe restauracji. Zmuszają ich do tego wymagania klientów i świadomość potencjalnego zysku. Jednak często właściciele restauracji nie wykorzystują pełni możliwości jakie daje posiadanie strony internetowej z powodu nieznajomości podstawowych wskaźników. Analiza tych danych jest świetnym sposobem na szukanie niedociągnięć i kierunków rozwoju. Już 47% kupujących zamawia przez internet.

Tu właśnie do gry wkracza Google Analytics. To bezpłatne narzędzie Google, które pozwala pozyskiwać wiedzę na temat ruchu na stronie internetowej lokalu. Wszystko, czego potrzebujesz, to konto Google i trochę wolnego czasu.

 

Liczba odwiedzin

Liczba odwiedzin to bardzo przydatny wskaźnik jednak tylko z odniesieniem do konkretnego czasu. Informuje Cię on o popularności strony Twojej restauracji, która w przeciwieństwie do liczby fanów na Facebooku jest dużo bardziej dynamiczna – może się zwiększać, ale też może się zmniejszać każdego dnia. Monitorując ruch na stronie internetowej wiesz, którego dnia i o której godzinie umieścić aktualizacje i najnowsze promocje tak, aby miały zawsze największą liczbę wyświetleń.
 


Źródła ruchu

Wskaźnik ten informuje Cię  jak i skąd na Twoją stronę trafiają goście i jest on kluczowy w dostosowywaniu promocji i strategii marketingowej. Przekłada się on na zwiększenie efektywności np. jeśli źródłem największego ruchu są portale gastronomiczne, dbaj o to, by strona Twojej restauracji był jak najbardziej zachęcająca i starannie monitoruj wszystkie recenzje. Jeśli źródłem ruchu jest Twój profil na Facebooku lub prowadzony przez Ciebie newsletter to znaczy, że publikowane przez Twoją restaurację treści przyciągają klientów.

 

Odwiedziny z urządzeń mobilnych

Zadziwi Cię jak wiele osób ogląda Twoją stronę na telefonach i tabletach, zwłaszcza, że coraz więcej jest miejsc z darmowym dostępem do Internetu Wi-Fi. Obecnie ok. 25% wszystkich użytkowników stron restauracji to użytkownicy mobilni, którzy szukają Twojego lokalu i zamawiają przy wykorzystaniu telefonu lub tabletu. Zobacz jak wiele tracisz, gdy Twoja strona nie jest dostosowana do urządzeń mobilnych.

Więcej informacji na temat urządzeń mobilnych można znaleźć w naszym poprzednim artykule: 
http://www.upmenu.com/blog/strona-mobilna-czy-dedykowana-aplikacja-na-urzadzenia-mobilne


Popularność podstron

Warto wiedzieć, co użytkownicy robią na Twojej stronie i  które podstrony przyciągają ich uwagę, a które są przez nich ignorowane. Google Analytics pokazuje listę najczęściej odwiedzanych podstron w obrębie Twojej witryny. Dzięki czemu możesz umieścić na nich różne oferty specjalne, które z pewnością będą miały większe szanse być zauważonymi przez klientów. Dzięki tym informacjom będziesz też wiedział, które wymagają poprawy i dopracowania. Jeśli najwięcej odwiedzin kończy się w “menu”, staraj się by zawsze było aktualne i łatwo dostępne dla odwiedzających. Może dodatkowo warto zastanowić się nad sprzedażą jedzenia online?

[BLOG-CTA]

Średni czas trwania wizyty

Jest to informacja, ile czasu  klient spędza na stronie restauracji czyli czy na jak długo zyskałeś jego zainteresowanie. Długi czas spędzony na Twojej stronie to potwierdzenie jej atrakcyjności dla klienta i dobrego pozycjonowania. Pamiętaj też o tym, że ten czas skraca się wraz z urządzeniem używanym do obsługi internetu. Przy użyciu komputera to mniej niż 5 minut, ale przy użyciu komórki to już mniej niż 3 minuty.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz w naszym ebooku:
http://www.upmenu.com/do-pobrania/e-book-zamawianie-online-w-restauracjach-w-polsce


Współczynnik odrzuceń

Dzięki temu wskaźnikowi wiesz ile procent wizyt na Twojej stronie kończy się po pierwszej odsłonie. Im mniej odrzuceń tym lepiej. Duży współczynnik odrzuceń może świadczyć, że klienci odwiedzający Twoją stronę nie są nią zainteresowani, trafili tam z przypadku, jest ona nieatrakcyjna lub niewłaściwie pozycjonowana.

 

Współczynnik konwersji zamówień online

Ten wskaźnik określa średni stosunek ilości złożonych zamówień do wszystkich wizyt na stronie i pozwala skutecznie kontrolować opłacalność strony internetowej i prowadzonych działań marketingowych. Średnio na 100 osób odwiedzających Twoją stronę internetową tylko około 2 złożą zamówienie. Jeśli Twoja konwersja wynosi więcej niż 3% to już bardzo dobry wynik, ale zawsze możesz powalczyć o lepszy!

 

Dowiedz się więcej:

 

Podsumowanie

Powyższe wskaźniki to  oczywiście tylko podstawy, które mimo wszystko odpowiednio często monitorowane mogą znacząco poprawić statystyki Twojej strony i restauracji, oraz zadowolenie klientów, a jedyną inwestycją z Twojej strony będzie poświęcony czas.

 

Jeśli uważasz ten artykuł za pomocny - udostępnij go innym.

 

Jeśli szukasz wiedzy na temat nowoczesnego prowadzenia restauracji - zapisz się na nasz newsletter.

http://www.upmenu.com/newsletter


 

Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book