Jak zwiększyć efektywność upsellingu restauracji cz.2

Opublikowano: 23.03.2015

Oto kolejne 10 sprawdzonych sposobów na zwiększenie efektywności upsellingu w restauracji.
 

1. Niezdecydowanie Twoim sprzymierzeńcem.

Jeżeli klient jest niezdecydowany jest to świetna okazja do tego by kelner  - po wcześniejszym taktownym zapytaniu - sam zaoferował odpowiednią potrawę lub napój.
 

2. Rozmiar.

Dobrym pomysłem jest też, by kelnerzy proponowali klientom większe porcje wybranej potrawy. Zwłaszcza, że goście najczęściej zgadzają się na oferty obsługi.

[BLOG-CTA]
 

3. Pary.

Jeżeli chcesz zaoferować konkretne gatunki wina lub piwa musisz upewnić się, że kelnerzy dobrze widzą do których potraw można je oferować  tak aby odpowiednio do siebie pasowały. Taką technikę sprzedaży nazywamy również crossellingiem - czyli oferowanie komplementarnych dodatków.
 

4. Downselling.

Gdy klient nie chce zamówić np.: droższego drinka możesz zaoferować mu coś tańszego.
Dzięki temu nadal możesz sprawić, że wyda kilka złoty więcej.
 

5. Skup się na bardziej dochodowych pozycjach.

Kelnerzy powinni wiedzieć które potrawy mają niski koszt wytworzenia, a wysoką marże i oferować je klientom w pierwszej kolejności. To kolejny sposób na zwiększenie zysków.
 

6. Subtelnie.

Wszystkie propozycje jakie klient słyszy od kelnerów powinny być subtelne nie nachalne.
Sprawia to, że gość czuje się swobodnie i nie irytuje nadmiarem ofert.
 

7. Obsługa klucz do sukcesu.

Dobry kelner który zna się na swojej pracy potrafi znacząco zwiększyć szanse na upselling.
Dlatego też warto dbać o swoich kelnerów.
 

8. Keep it simple.

Klient pytając kelnera o dobranie piwa do posiłku nie chce w odpowiedzi usłyszeć całej listy oferowanych rodzajów. Dlatego też kelnerzy powinni skupiać się tylko na kilku najlepiej pasujących.
 

10. Bądź cierpliwy.

Czasami klienci zadają dużo pytań. Kelner powinien jednak zachować cierpliwość i na wszystkie odpowiedzieć, a następnie zaoferować upselling. Dzięki jego fachowym odpowiedziom goście chętniej zamówią droższe potrawy lub napoje.


Podsumowanie

Stosowanie różnych technik sprzedaży pomoże Ci aktywnie zarządzać budżetem Twojej restauracji. Dostosuj je do sytuacji i odpowiednio przeszkól personel. Umiejętności sprzedażowe Twoich kelnerów wpłyną nie tylko na efektywność pracy, ale i Twoje zyski.

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł - zapisz się na nasz newsletter!

A Ty jak zwiększasz sprzedaż w swoim lokalu? - opowiedz nam o tym w komentarzach



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book