Jak znaleźć idealnego kelnera.

Opublikowano: 27.05.2015

Nawet najlepsza restauracja z najlepszymi kucharzami nie przyciągnie klientów i nie będzie przynosić zysków bez dobrych i odpowiednio przeszkolonych kelnerów. Dlatego też znalezienie odpowiedniego pracownika i przeszkolenie go to kluczowa sprawa, zwłaszcza teraz latem, gdy w gastronomi przyjmuje się najwięcej nowych pracowników. Dlatego też postanowiliśmy opracować listę 4 porad, którymi należy kierować się przy wyborze nowego pracownika oraz jakie umiejętności powinien posiadać. Oto ona.
 

1. Idealny kelner.

W większości przypadków jest to po prostu niemożliwe, aby takiego znaleźć, ponieważ żaden restaurator nie zwolni takiego kelnera bez dobrego powodu. Jednak zdarzają się wyjątki od tej reguły, aby to sprawdzić wystarczy zadać mu kilka pytań z ogólnej wiedzy kelnerskiej i sprawdzić jak sprawuje się w trakcie okresu próbnego oraz jak organizuje swoją pracę.
 

2. Sformułuj ogłoszenie.

Pisząc ogłoszenie o pracę dla kelnera na pewno należy unikać ogólnika „Zatrudnię kelnera” naklejonego na drzwiach lokalu. Powinno się zrobić to dokładnie opisując wszystkie warunki podjęcia pracy, minimalną ilość godzin do przepracowania w miesiącu, oraz stawkę (np. godzinową), która najczęściej jest zależna od jakości pracy.
Ogłoszenie najlepiej zamieścić w prasie fachowej i na stronie internetowej restauracji.
 

3. Odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku.

Szukając nowego kelnera trzeba zwrócić uwagę na jego cechy charakteru.
Dobry kelner powinien być z pewnością opanowany i sprawny fizycznie, cierpliwy, uprzejmy i uśmiechnięty, ale też pewny swoich umiejętności, śmiały i nie nachalny.
Powinien też dobrze pracować w zespole wcześniej zatrudnionych pracowników.
 

4. Wyszkól go sam.

Najprostszym, ale nie najszybszym sposobem na znalezienie idealnego pracownika jest wyszkolenie go samemu. Szukając kandydata, który ma już jakąś wiedzę najlepiej sprawdzić wśród absolwentów szkół gastronomicznych, które często kształcą właśnie w tym kierunku.
Dzięki takiemu rozwiązaniu trzeba będzie tylko uczulić go na błędy i korygować jego pracę w trakcie okresu próbnego, kiedy będzie zdobywać doświadczenie.
 

A Ty w jaki sposób szukasz nowych pracowników? - podziel się tym z nami w komentarzu poniżej. 



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book