Dzień Kobiet - 6 sposobów online, jak zaczarować Panie w Twojej restauracji 8 marca!

Opublikowano: 01.03.2018
W Dzień Kobiet masz okazję pobić walentynkowy rekord gigantycznej sprzedaży pod względem ilości zamówień online składanych w restauracjach. Jeśli posiadasz wdrożony system UpMenu oraz gdy podejmiesz odpowiednie działania marketingowe, liczba Twoich zamówień bez wątpienia wzrośnie.

Poniżej prezentujemy kilka przykładów skutecznych kampanii, które miały wpływ na zwiększenie sprzedaży.

Biała Gruba

Restauracja Biała Gruba przygotowała na Dzień Kobiet kampanię marketingową wykorzystującą dwa kanały informacyjne:

  • Facebook - utworzenie wydarzenia, które przekazuje komunikat o specjalnej ofercie z okazji Dnia Kobiet i zachęca do odwiedzin lokalu.


     
  • Instagram - jeśli jesteś w jego posiadaniu, to masz doskonałą bazę do kreowania wizerunku własnej firmy i informowania o aktualnych czy przyszłych wydarzeniach.

Besuto Sushi

Besuto Sushi na Dzień Kobiet przygotowało kilka działań promocyjnych, o których poinformowali na swoim fanpage’u na Facebooku. Restauracja zorganizowała konkurs, przyciągający nie tylko klientów, ale także angażujący ich do podjęcia aktywności w internecie. Zwycięzcy otrzymywali vouchery do Studia Urody "Diamentowy Blask” oraz do Besuto Sushi Bar za udzielenie poprawnej odpowiedzi na konkursowe pytanie drogą e-mailową.


Besuto Sushi Bar postanowiło także z okazji święta Kobiet odpowiednio przygotować lokal, tworząc wyjątkową aranżację i publikując zdjęcie na swoim fanpage’u. Kampania pozwoliła wykreować pozytywny wizerunek firmy i przede wszystkim - przyciągnąć gości do restauracji.
Oprócz kwiatowej dekoracji wnętrza, każda z Pań, która zagościła w Besuto Sushi, została obdarowana kieliszkiem choyi.



Projekt Sushi

Projekt Sushi postanowił poinformować swoich gości o specjalnej propozycji dla pań postem na Facebooku. Promował on specjalną ofertę z okazji Dnia Kobiet. Kampania w świetny sposób wykorzystała zaangażowanie klientów do zwiększenia sprzedaży oraz zachęcenia ich do odwiedzenia lokalu. Dodatkowo, dyskusja dotycząca tego, kto zamawiał jaki zestaw, wzbudziła duże zaangażowanie, a co za tym idzie, wykreowała pozytywny wizerunek marki, która rozmawia ze swoimi klientami.


Burgery Nocą

Burgery Nocą umieściły informację o 20% zniżce, która działa jedynie w nocy z 8 na 9 marca, po podaniu hasła: “Matki, żony i kochanki”.
Taką, jak i każdą inną zniżkę bez problemu możesz przygotować, jeśli posiadasz system UpMenu.



 

Chińska Patelnia

Chińska Patelnia z okazji 8 marca przygotowała konkurs dla swoich fanek, gdzie nagrodą było 20 zaproszeń na darmowy posiłek.
Wystarczyło polubić post oraz udzielić poprawnej odpowiedzi na konkursowe pytanie.


Co więcej możesz zrobić?

  • Mailing do klientów - prezentujący specjalną ofertę osobom zapisanym na newsletter. Takie połączanie marketingu ze sprzedażą pozwoli restauracji na zwiększenie sprzedaży konkretnych zestawów.

  • Pop-up (wyskakujące okno) na stronie internetowej restauracji - dzięki któremu możesz poinformować o specjalnej promocji z okazji Dnia Kobiet.


Jaki post na Facebooku zwiększy sprzedaż?

Nie ma na to jednej odpowiedzi, bo tak jak każda restauracja jest różna, tak różni są jej klienci i fani na Facebooku, ale są parametry, które mogą zdecydować o sukcesie:

  • duży profil - wielkość fanpage na Facebooku,

  • promocja posta (opłacanie lepszej widoczności danego posta),

  • dobrej jakości grafika, która wzbudza emocje i zachęca do zamówienia,

  • tekst pasujący do grafiki, który angażuje fanów,

  • CTA - wezwanie do działania czyli np. ZAMÓW ONLINE (umieszczone na grafice w formie przycisku lub w tekście),

  • link - odwołujący do strony gdzie klient ma możliwość zamówienia jedzenia online.

Jak zmierzyć skuteczność kampanii na Facebooku?

Kiedy planujemy post na Facebooku, czy jakiekolwiek inne działanie marketingowe, które ma zwiększać sprzedaż, warto przemyśleć, jak zmierzymy jego skuteczność.

Wstawiając post na Facebooka możemy sprawdzić jego zasięg.

Przykład

Profil restauracji ma 1000 fanów. Post z grafiką na Dzień Kobiet uzyskał zasięg, czyli był widoczny dla 500 osób. Z tego 10% kliknęło w linka podanego w poście - 50 osób. Załóżmy, że konwersja na stronie restauracji wynosi 10%, więc zamówiło ostatecznie 5 osób, przy średnim zamówieniu na wartość ok. 30 zł lokal osiągnął 150 zł obrotu.

Jeśli nie masz zamówień online, sprawdzenie takiej skuteczności kampanii może być mocno utrudnione - obsługa będzie musiała pytać każdą osobę, skąd dowiedziała się o promocji i zliczać użycie danej zniżki ręcznie lub w POS.

Kiedy posiadasz UpMenu

Wprowadzając specjalny kupon np. “Dzień Kobiet” i dołączając go do posta na Facebooku, mamy możliwość sprawdzenia, ile kuponów zostało wykorzystanych i jaki wygenerowały obrót, a zatem sprawdzasz, ile dokładnie przyniosła konkretna kampania. Stosując kilka kuponów i wysyłając je różnymi kanałami sprawdzasz, które działanie jest najbardziej skuteczne np. DzieńKobiet1 - ulotki, DzieńKobiet2 - Facebook, DzieńKobiet3 - newsletter etc.


Co jest lepsze - działania online czy offline?

Inwestycja w marketing może zwrócić się wielokrotnie, wszystko zależy od planowania działań, które będą wykonywane systematycznie i wystarczająco dobrze.  Przewaga działań online polega na tym, że na każdym etapie ich tworzenia mamy możliwość śledzenia, do jak dużej ilości klientów dotarliśmy, jaka liczba klientów była zainteresowana (kliknęła w link), a następnie, ile osób ostatecznie zamówiło (jaka była konwersja). Drugą przewagą działań online jest umożliwienie klientowi zakupu jedzenia w tym samym momencie, kiedy widzi reklamę - za pomocą kliknięcia i zamówienia na stronie.

Podsumowanie

Restauracje mają ogrom możliwości wypromowania się podczas Dnia Kobiet. 8 marca to doskonała okazja do zwiększania sprzedaży czy też budowania świadomości marki wśród klientów. Jednocześnie, dzięki dużemu wyborowi i mnogości pomysłów na wykorzystanie tego święta w lokalu, każda restauracja ma szansę zaprezentować się w oryginalny sposób i przyciągnąć do siebie gości niezależnie od oferowanego produktu.
Należy jednak pamiętać, że działania reklamowe online będą nie tylko marketingiem, ale także sprzedażą. Równocześnie są one bardzo proste do zmierzenia i przeanalizowania.


Jeśli chcesz uruchomić zamówienia online na stronie swojej restauracji zapraszamy do kontaktu.

Zobacz też, w jakie inne święta warto robić promocje. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy DARMOWY Kalendarz Restauratora 2018. Nie zwlekaj - pobierz już teraz!



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book