Dwa najprostsze sposoby na zwiększenie obrotów w restauracji.

Opublikowano: 27.01.2015

Up-selling czyli oferowanie potraw o wyższej jakości i cenie i Cross-selling czyli sprzedaż krzyżowa polegająca na łączeniu pasujących do siebie pozycji z menu to dwa najprostsze sposoby na zwiększenie obrotów w restauracji.
Dlatego też, tak istotne jest, aby w maksymalny stopniu wykorzystać ich możliwości i w konsekwencji sprzedać i zarobić więcej.
Oto 8 sposobów które pozwolą Ci w maksymalny sposób wykorzystać ich możliwości.

1. Obsługa.

Upewnij się, że kelnerzy i barmani dobrze wiedzą jak ważny jest Up-selling i Cross-selling dla sprzedaży w restauracji.
Przedstaw im przykładowe elementy menu  które mogą być oferowane razem, tak aby wiedzieli co mają sprzedawać.

2. Siła sugestii.

Nawet gdy klienci nie chcą już nic zamówić zawsze można ich przekonać, że zamówienie deseru na wynos to dobry pomysł.

3. Niezdecydowanie Twoim sprzymierzeńcem.

Wchodząc do restauracji większość gości nie jest jeszcze do końca zdecydowana na co ma ochotę. Daje to świetną okazję do delikatnego wpłynięcia na ich wybór i zaproponowania
w pierwszej kolejności droższych elementów menu w połączeniu z np.: winem.

4. Stanowczo ale uprzejmie.

Kelnerzy rozmawiając z gośćmi muszą być nie tylko uprzejmi ale też konkretni i zdecydowani
np.: „Nasza sałatka żurawinowo orzechowa będzie się świetnie komponować z daniem głównym.”
Taki sposób wypowiedzi obsługi pozwala nie tylko przekonać klienta do konkretnej oferty ale też zastosować niemal od razu Cross-selling.

5. Bez przesady.

Gdy klienci przychodzą do restauracji  chcą przede wszystkim zjeść dobry posiłek w miłej atmosferze.
Dlatego upewnij się, że kelnerzy sugerując konkretne oferty nie są  nachalni, i wiedzą kiedy się wycofać.

6. Rekomenduj.

Najczęściej gdy goście nie wiedzą co zamówić pytają kelnera „Co by im dzisiaj polecił”  
to doskonała okazja by zaproponować droższe potrawy z menu restauracji.
Trzeba jednak pamiętać, że to nie zysk ,a zadowolenie klientów jest najważniejsze. 

Więcej o tym jak sprawić by goście byli zadowoleni można przeczytać tutaj.

http://www.upmenu.com/blog/stali-klienci-serce-i-dusza-kazdej-restauracji

7. Bądź pomocny.

Up-selling i Cross-selling nie będą skuteczne jeżeli jedynym wyznacznikiem będą pieniądze, a nie dobro gościa.
Dlatego też obsługa powinna polecać tylko rzeczy, które ich zdaniem naprawdę zadowolą klienta.

8. Rentowne produkty.

Skoncentruj się na najbardziej rentownych produktach. Jeśli klient pyta o np. tilapię kelner może zaproponować droższe ryby  mówiąc „ Tilapia jest o dobra, ale moim zdaniem lepszy był by łosoś.

Warto też zaznaczyć, że Cross-selling i Up-selling doskonale sprawdza się nie tylko w lokalu, ale też i w systemie sprzedaży online o czym restauratorzy bardzo często zapominają.

A czy Ty wykorzystujesz cross selling i up selling w swojej restauracji?




Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book