Czy Twoja marża to 65%?

Opublikowano: 24.11.2014

Napisanie dobrego menu dla restauracji to naprawdę trudna sprawa ale kluczowa z punktu widzenia realistycznego biznesplanu. Poza ustaleniem listy oferowanych potraw trzeba też ustalić odpowiednie ceny to właśnie tutaj najczęściej zaczynają się problemy. Aby ich uniknąć najczęściej stosuję się 3 proste metody. Oto one.


1. Zasada jednej trzeciej.

Najogólniej rzecz biorąc chodzi tutaj aby koszt składników potrzebnych do wyprodukowania danej potrawy stanowił 30-35% jej ceny w menu czyli mniej więcej jedną trzecią .

Pozwala to w prosty sposób uwzględnić w cenie ponoszone przez nas koszty na surowce  (1/3), pensje pracowników i opłaty (1/3) i nasz zysk(1/3).


2. Kontrola wagi i ilości.

Jednym z powodów dla których duże sieci restauracji są tak skuteczne jest to, że kucharze w nich pracujący mogą dokładnie kontrolować wagę i ilość składników potrzebnych na konkretną potrawę.

Pozwala to na określenie ile zużywamy składników i na ile potraw nam one wystarczą.

Dla przykładu na opakowaniach krewetek podaje ilość sztuk, wiedząc  ile jest ich w opakowaniu możemy łatwo ustalić cenę jednej sztuk, a jeżeli wiemy że na popularną sałatkę z krewetkami używamy dokładnie 6 sztuk to możemy łatwo wyliczyć cenę.

Kontrola wagi i ilości pozwala nie tylko oszczędzać surowce, ale też ułatwia planowanie produkcji i ustalenie cen.


3. Równowaga w menu.

Dużym problemem są wahania cen surowców które zmieniają się w zależności od wielu czynników. Aby zrównoważyć te wahania i uchronić się od strat i konieczności ciągłej aktualizacji cen w menu (co akurat w menu online nie jest trudne) powinny znajdować się też potrawy których koszty surowców są stabilne np.: dania z kurczaka, makaronu.

A Ty jak ustalasz ceny w swojej restauracji ?


Ciekawi Cię ten  temat?  Przeczytaj tez ten artykuł:  Co to są kupony rabatowe?




Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book