5 rad dzięki którym zaprojektujesz idealne menu.

Opublikowano: 07.07.2015

Menu restauracji jest odbiciem samego lokalu, jak również jednym z kluczowych czynników wpływających na wybór dań przez klienta. Jeśli jest czytelne i zachęcające - na pewno zwiększy sprzdaż. Dlatego też dobry projekt ma tak duże znaczenie. Prezentujemy 5 rad dzięki, którym zaprojektujesz idealne menu, które zostały stworzone wspólnie z specjalistami z branży HoReCa.   

1. Unikalność.

Projektując menu trzeba mieć pewność, że wzbudzi ono zainteresowanie klienta.
Najlepszym sposobem by to osiągnąć jest obserwowanie konkurencji i stworzenie czegoś co będzie unikalne i przyciągnie uwagę klienta, oraz wyróżni Twój lokal na tle konkurencji. Pamiętaj, że nietypowa karta dań to twoja pierwsza wizytówka po wejściu klienta do restauracji, którą możesz go oczarować.

2.Kolor i czcionka menu.

Wybrana czcionka i kolorystyka powinny odzwierciedlać ducha restauracji.
Dla przykładu, w meksykańskim lokalu menu powinno mieć żywe kolory podczas gdy menu knajpy z sushi może być bardziej stonowane i minimalistyczne.
Wybierając czcionkę należy wziąć pod uwagę charakter lokalu np.: do francuskiej restauracji najlepiej będzie pasować prosta i formalna, a dla baru sportowego zabawna lub imitująca pismo odręczne.

3. Podziel na sekcje.

Projektując menu zarówno papierowe jak i online należy zacząć od podziału na sekcje, dzięki czemu karta dań jest jasna i przejrzysta.
Według doświadczonych restauratorów najlepiej jest podzielić potrawy na przystawki, zupy i sałatki, dania główne, desery i napoje oraz umieścić propozycje w maksymalnie dwóch kolumnach.
Dobrym pomysłem jest dodanie do specjalnych pozycji zdjęć i umiejscowienie ich na pierwszym miejscu listy co ułatwi wybór klientowi i zachęci go do zamówienia. Więcej o zdjęciach potraw w tym artykule.

http://www.upmenu.com/blog/jak-dbac-o-wyglad-potraw-w-lokalu

4.Opisy

Opisy potraw powinny być zwięzłe, krótkie i zrozumiałe dla klienta, nawet tego, który nie jest znawcą danej kuchni. Można spotkać się z wykorzystaniem w opisach nazw regionalnych, które dodają do opisu autentyczności i dodatkowo mogą zachęcić klienta, lecz jeśli nie są należycie wytłumaczone, tylko go zniechęcają. Odpowiednie opisy zaoszczędzą pracy kelnerom.

5. Cena ma znaczenie.

Wyceniając poszczególne pozycje w menu trzeba zwrócić uwagę na ceny i menu jakie oferuje konkurencja. Jeżeli sprzedajemy np. stek o 7 złoty drożej niż lokal obok, to powinniśmy czymś umotywować wyższą cenę, np poprzez dodanie informacji o tym, że stek jest z wołowiny wyższej jakości pochodzącej od lokalnych producentów lub jest po prostu większy.
Więcej o cenach w tym artykule.

http://www.upmenu.com/blog/czy-twoja-marza-to-65

A jak Ty zaprojektujesz swoje menu?    



Polecamy


Zamów prezentację UpMenu

Informujemy, iż Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Tastysoft Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 85/87 lok. 8 p. XI, 90-057 Łódź, KRS: 0000411725 , adres e-mail : kontakt@upmenu.com: a) Pana/Pani dane przetwarzane będą w celu realizacji Państwa prośby o kontakt w celu pdokonania prezentacji systemu UpMenu skierowane do Administratora danych. b) Pani/Pana dane zostaną udostępnione pracownikom i osobom upoważnionym przez Administratora jedynie w celu realizacji Państwa prośby o kontakt c) Pani/Pana dane przechowywane będą do momentu zakończenia prezentacji systemu i czynnosci informacyjnych z prezentacja powiązanych d) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych do innego administratora. e) Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Organu Nadzorczego sprawującego kontrolę nad legalnością i prawidłowością przetwarzania danych osobowych. f) Pani/Pana dane nie będą przekazywane poza obszar UE ani do żadnych organizacji międzynarodowych. g) Pani/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu ani automatycznemu podejmowaniu decyzji.





Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji


Komentarze

comments powered by Disqus


Cześć. Mam na imię Marta.
Umów się ze mną na prezentację

Pokażę Ci jak wykorzystać UpMenu i sprzedaż online do zwiększania zysków Twojej restauracji

Zamów prezentację

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco. Nie przegap niczego w swojej restauracji.

Zapisz się

E-book

Jak układać współpracę z portalami do zamawiania jedzenia?

Pobierz e-book